Instagram Inlägg

Recension!”Knäckarbanketten” av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén är en ytterst välskriven berättelse, ett hisnande äventyr, inspirerad av Nürnbergbanketten från 1649.Här lämnas ingenting åt slumpen. God research, en berättarröst med ett högtidligt språk som för tankarna till H.C Andersen gör den till en tidlös klassisk saga.Tvillingarna Ludbert och Odert är hertigar och ständigt oense. När deras mor, änkehertiginnan dör, ärver de staden, bygger en mur som delar staden och slottet på mitten. Odert bor i den östra sidan med sin mops. Ludbert i den västra tillsammans med sina fem döttrar. Den yngsta dottern Ottilia, avskyr frosseri, slöseri och drömmer om frihet och äventyr.När Ludbert bjuder in till en överdådig bankett gör Odert vad han kan för att förstöra festen.Den fattige grispojken Amund får ett livsfarligt uppdrag och tillsammans med Ottilia kan de förhindra en omfattande katastrof.Det är spännande, listigt och snillrikt sammanvävt. Jag kan ana influenser från folksagor men även kopplingar till Askungen, Dummerjöns, Ronja Rövardotter, Den oändliga historien, Sagan om ringen och Harry Potter.Här samsas vidunder och otäcka vilddjur med bl a högfärdiga grevar, baroner, en skvallrig markisinna och en lojal kammarherre.Det är en unik berättelse, rikt illustrerad med fantastiska bilder i både svartvitt och färg. Ojämna maktstrukturer och viljan att göra gott, följa sin övertygelse och inre lust präglar de modiga barnen som drivs av att överlista de vuxna och ställa saker till rätta.Fantasi blandas med historiska händelser, myter, aktuella välfärdsproblem och moderna värderingar. Ett mycket lyckat samarbete mellan författare och illustratör.Det här är en vacker presentbok som rekommenderas till 6-9 åringar men som med fördel kan läsas i högre åldrar, högläsas, samtala om och användas som inspiration till olika skolämnen.Rekommenderas till alla och envar!.Boken är utgiven av @rabensjogren.#knäckarbanketten #sarabergmarkelfgren #emilmaxén #rabenochsjögren

Instagram Inlägg