Instagram Inlägg

Boktips!En måste-läsning för dig som vill skriva böcker, manus, är intresserad av berättande och berättelser, men även njutbar underhållning för den vetgirige och breda publiken.Ett praktverk som reder ut, förklarar hur och varför vi berättar historier.Dramaturgen John Yorke har lång erfarenhet av historieberättande och är skapare av många brittiska tv-serier som blivit stora tittarsuccéer. Efter åtta års research gav han ut denna omfattande sammanställning om ett dramas uppbyggnad och behovet av berättelser.Boken är grundlig, strukturerad och tack vare praktiska exempel från bl a böcker, pjäser och filmer ger den många aha-upplevelser även till den ’folkliga publiken’.Mitt intresse och engagemang väcks direkt. Jag sträckläser, antecknar och fascineras. Vill veta mera, fördjupa mig och praktisera.Hänvisningar till författare, sammanfattningar och klokord som triggar och fängslar. Förklaringar som kopplas samman med filosofi och psykologi, mänskliga behov och förklaringsmodeller. Driften att skapa ordning ur kaos, skapa mönster och system.Skillnader mellan berättelser som väcker känslor och banala berättelser beskrivs och mycket mycket mer.Boken höll för mina förväntningar och jag kommer gå tillbaka och läsa om den många gånger framöver.”…en löjligt enkel process: två motsatser förs samman och en konflikt blir löst…för det är bara genom berättelser vår inre och vår yttre värld kan föras samman. I den processen får något sin förklaring, och i bästa fall leder det fram till ett slags sanning. Precis så enkelt – och så svårt – är det med det där som kallas berättelser.”Ljuvligt omslag och inlaga av Beatrice Bohman.Boken är översatt av Niklas Darke och utgiven av @volanteforlag.#denodödligasagan #johnyorke #niklasdarke #volanteförlag #boktips #lästips #boknörd #attläsaärattresa #praktverk #skapandeprocess #skrivprocess

Instagram Inlägg