Instagram

Instagram Inlägg

Barnbokstips utöver det vanliga! En bok som berör och gör skillnad.Jordgubbsbarnen är de barn som blir lämnade i hemlandet medan föräldrarna inte hittar annan utväg än att åka till Sverige för att tjäna pengar till familjen.Men varifrån kommer pengarna? En dag får syskonen Maria och Gabriel veta att Sverige har ett ganska kyligt klimat? Plockar mamma och pappa verkligen jordgubbar?”Det finns vita lögner och det finns svarta lögner, säger farmor. De svarta är till för att göra illa och de vita säger man för att göra gott. Det där med jordgubbarna var en vit lögn.””Jordgubbsbarnen” är skriven helt utifrån barnens perspektiv. Berättelsen delar frikostigt med sig av alla förväntningar, drömmar och känslor som ryms i en 8-årings liv.”Fröken kan allt, jag ska bli som hon. Jag lyssnar så att hjärnan darrar av all kunskap som springer in i mitt huvud.”Sedan kommer… ”..sommarlovets första dag och vi ska bada tills händerna och fötterna blir skrynkliga som russin.”Det är drabbande läsning som berör på djupet. Vi får följa en helt vanlig familj, som delar glädje, sorg, omtänksamhet och gemenskap. Om människor som längtar och drömmer och gör allt för familjens lycka. Barnen är insatta och förstår vad som gäller. De hittar egna kreativa lösningar för familjens bästa.Tyvärr är livet fullt med motgångar. Barnen tvingas bland annat hjälpa till med försörjningen istället för att sorgfritt njuta av sommarledigheten.Det är även charmigt och hoppfullt. Syskonens fantastiska vänskap är underbar att få ta del av. Innehållet är ärligt, trovärdigt starkt och levande om en vardag präglad av värme, kärlek, kamp och drivkraft.Det känns och märks att författaren är insatt och vet vad hon skriver om. Miljöbeskrivningar och gestaltningen bjuder in mig i gemenskapen och jag känner mig delaktig och berörs.2015 kom boken ”Det kunde ha varit jag”, som utifrån ett inifrån perspektiv handlar om en kvinna som tigger.Fantastisk läsning som jag hoppas och önskar blir obligatorisk i skolor för igenkänning och ökad förståelse.#saraolausson #jordgubbsbarnen #rabenochsjögren #barnbokstips #barnbok #lästipsförbarn #boktipsbarn

Instagram Inlägg