Instagram Inlägg

Idag uppmärksammar vi Samernas nationaldag:”Vi rullar sakta nerför backen och svänger in på Bromsgatan. Sexans och åttans gårdar är nu bakom stängsel. Det ser ut som ett katastrofområde efter en kärnkraftsolycka. Det röda teglet är borta på några av husen. De är avskalade in till betongen och fönsterrutorna är borttagna. Svarta hål i grå betong.”️Det hade kunnat handla om en bombad stad på andra sidan jorden, eller ett attentat. Det handlar om Kiruna. Idag.Maja saknar sin bästa vän Julia, som flyttat till Luleå. Pojkvännen Albin lever för sin hockeydröm. Livet är ensamt och komplicerat och när familjen drabbas av sjukdom blir allt förändrat. Alla verkar dölja något för henne. Vem kan hon lita på?️Återigen en storslagen beskrivning av vardagen och tonårstiden i norr, i en stad i förändring och om livet och människorna som alltför sällan får det utrymme i mediernas bevakning som de förtjänar. Kroppsbedömning, panikångest, bonusfamilj, drömmar som går i kras, hopp och förtvivlan är ämnen som tas upp, alltmedan Kiruna rivs och plockas isär bit för bit.️En stark och närvarande berättelse där vi från första sidan dras in i handlingen och på nära håll får följa kampen om tryggheten och om att hitta sin plats i tillvaron.️Ann-Helen Laestadius har ett otrolig välskrivet språk och en berörande ton även mellan raderna. Det är rakt, ärligt, sårbart och känsligt och träffar rakt i hjärtat. Om maktkamp, överlevnad och om historiska ögonblick som formar landet för all framtid. Detta är en direkt fortsättning av boken ”Tio över ett”. Läs dem båda!️️️️#intelängremin #annhelenlaestadius #ungdomsbok #ungdomsboktips #lästips #boktips #samernasnationaldag #rabénochsjögren

Instagram Inlägg