Instagram

Instagram Inlägg

Boktipset!Folk som sår i snö av Tina Harnesk – hur är det möjligt att detta är en debutroman?! Boken är trovärdig och väl genomarbetad med ett ganska stort och färgsprakande persongalleri där den 85-åriga samiska och oförglömliga Máriddja är den som tar mest plats, driver handlingen framåt och väcker de största känslorna. En allvarlig, unik, varm och personlig men fiktiv berättelse som griper tag, fängslar och lämnar stora avtryck. En stark kandidat till Årets bok.Kajs mamma dör och tar sina hemligheter med sig i graven. Kaj och Mimmi flyttar upp till Norrbotten för att börjar sitt gemensamma liv.Máriddja och Biera är barnlösa och bor avsides i sitt lilla hus högt upp på ett berg några mil utanför samhället. Biera börjar bli dement och när Máriddja får veta att hon har aggressiv cancer bestämmer hon sig för att hålla det hemligt för alla. Men när Biera kommer hem med en modern telefonapparatmaskin kommer hon i kontakt med Sire som är fyrkantig, oförskämd men behjälplig och väldigt allmänbildad. Fram växer en besynnerlig vänskap som präglas av tillit, förtrolighet och där samtalen bitvis blir både dråpliga och missförstådda.Vi bjuds på härligt målande miljöbeskrivningar, men även på olika perspektiv och inblick i en släkthistoria kantad av rasbiologi, familjehemligheter och utanförskap. Längtan efter rötterna, stoltheten och uråldrig klokskap och berättarsägner löper som en röd tråd genom hela historien.Jag återvänder gärna till miljöerna och människorna. Detta gav mersmak. Varmt tack till @bokfabriken för möjlighet att förhandsläsa.🏽#folksomsårisnö #tinaharnesk #debutroman #bokfabriken #sápmi #läsupplevelse #norrgårdboktipsar #roman #samer

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *