Instagram

Instagram Inlägg

Idag den 6 februari vill jag uppmärksamma Samernas Nationaldag med fem boktips till hela familjen:#himlabrand av Moa Backe Åstot.En imponerande debutroman och en viktig, stark och fängslande samtidsberättelse om att vara en minoritet i en minoritet. En bladvändare om arv, fördomar, släktrelationer och spirande ungdomsförälskelse. Rekommenderas som klassuppsättning i varenda högstadieskola i hela landet.Nominerad till Augustpriset 2021.#baradra av Ann-Helén Laestadius.Johannes, 19 år bor i övre Sopporo och är uppvuxen i en renskötarfamilj som förväntar sig att Johannes ska axla ansvaret som renskötare, men själv längtar han efter att vara fri och göra sina egna livsval. Det välavlönade arbetet i gruvan lockar, men han vill inte svika familjen. Och vad är frihet – livet på fjället eller arbetet i gruvan?️#stöld av Ann-Helén Laestadius.En drabbande och mångfacetterad nutidsberättelse, som bygger på verkliga händelser. Romanen är skriven med ett inifrånperspektiv som bl a lyfter samernas och renskötarnas utsatta situation och tar upp många allvarliga, viktiga och lärorika ämnen.Vinnare av Årets bok 2021.#ædnan är en versberättelse av Linnea Axelsson som handlar om två samiska familjer från 1900-talets början till idag. Ordet Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden.Romanen tilldelades Augustpriset 2018.#barnenfrånfrostmofjället av Laura Fitinghoff kom 1907 som roman och filmatiserades första gången 1945. Boken utspelar sig i norra Sverige vid 1800-talets mitt och handlar om sju fattiga föräldralösa barn och geten Gullspira. För att undkomma fattigstugan eller att bli utackorderade till storbönderna, väljer barnen istället den hårda, utsatta och tuffa vandringen över fjället, med siktet inställt på att hitta ett drägligare och bättre liv i norr.️#samernasnationaldag #samer #böckerförhelafamiljen #böckerföralla #norrgårdboktipsar

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *