Instagram

Instagram Inlägg

Med en stor utgivning i ryggen är karaktären Halvan välbekant och ständigt aktuell men Här kommer Glassbilen av Arne Norlin och Jonas Burman väcker extra mycket intresse och igenkänning hos både mina barnbarn 2 och 8 år och förskolebarnen (4-6 år).Vi är nog många som handlat av glassbilen och har en relation till melodin – men vilka fakta känner vi egentligen till? Och vilken betydelse har egentligen den uttjatade melodin?Med detaljerad fakta om bilens funktioner, kylutrymme och rutiner får vi följa Halvan på hans rundor med glassförsäljning. Men det som fängslar mest är hur bilen och framförallt den välkända melodin faktiskt kan hjälpa människor i nöd. Långt ute i skogen har Céline kommit bort från sin mormor. Mormor larmar polisen och sökorganisationer, frivilliga och hundförare kopplas in. Och det blir glassbilen som tack vare sin välkända melodi hittar barnet. Illustrationerna är både känslosamma, igenkännande och lagom detaljerade för att fånga barnens intressen.Jag vill ge ett extra plus till välbehövliga tips i slutet av berättelsen vad man behöver göra om man går vilse.Böckerna om Halvan är intressanta och fullspäckade med fakta, men lite väl detaljerade för förskolans barn (3-6 år) och tappar tempo och fokus för att böckerna/författarna vill få med alltför brett innehåll. Det är bra med samlad information men ofta blir faktadelen alltför detaljerad (passar bättre 6-9 år) medan en mer övergripande överskådlig bild/uppslag räcker för de flesta barn jag högläser för. Den spännande handlingen (där fordonets funktioner har en viktig del) är den del som de flesta äldre förskolebarnen fängslas av.Barnen hade stor igenkänning av glassbilens säljfunktion och fängslades av den nya informationen ”sök-funktion som hittar försvunna barn”. Det samlade betyget blev 3..Boken är utgiven av @rabensjogren .#härkommerglassbilen #halvan #bilderbok #faktabokförbarn #glassbilen #arnenorlin #jonasburman #rabenochsjögren

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *