Instagram

Instagram Inlägg

Men vilken makalös och hisnande spännande bok!”Nattkorpen” av Johan Rundberg är uppslukande läsning från första sidan. En perfekt högläsningsbok för bred målgrupp med utmärkt gestaltning. Och kanske det bästa av allt – det här är den första delen i en planerad trilogi. Missa inte detta rafflande historiska läsäventyr. Jag säger bara: Läs!Det är i slutet av 1800-talet och på ett barnhem mitt i Stockholm lämnas ett nyfött spädbarn. Vem är barnet och vem var det som lämnade barnet? 11-åriga Mika blir vittne till händelsen och observerar detaljer som gör att hon får ögonen på sig och blir indragen i en oväntad och spännande jakt efter den beryktade Nattkorpen.Det här är en läsupplevelse utöver det vanliga! Boken är skickligt skriven och oförutsägbar. Ur ett inifrånperspektiv får vi på nära håll följa Mika genom skitiga, farliga och utsatta miljöer. Och tillsammans med konstapel Valdemar Hoff hittar hon ledtrådar och följer upp värdefulla spår. Utredning tar oss genom ett historiskt Stockholm och för oss till Långholmens fängelse.Jag gillar verkligen karaktären Mika som är både empatisk, sårbar, modig och skönt kaxig. Hon drivs av ett rättspatos och vill göra väl. Jag ser vissa likheter med både Ronja Rövardotter, Rasmus på luffen och Oliver Twist, men Mika är ändå i allra högsta grad sig själv. Det här är den första boken jag läser av författaren och jag imponeras av både språk, gestaltning, miljöbeskrivningar och gillar samarbetet mellan huvudpersonerna. Den vuxnes tilltro till barnets förmåga är jättefint att ta del av. Jag uppskattar ärligheten och uppriktigheten som gör berättelsen bitvis både lite äcklig och hemsk, men också trovärdig.Det här är en riktigt spännande och fängslande bladvändare som känns både klassisk, tidlös och ålderslös. Det är härligt att vara med och leta de snillrika detaljerna som leder berättelsen framåt. Mika Månvind och Valdemar Hoff är ett underbart radarpar och jag ser mycket fram emot mitten på maj, för då släpps den andra delen ”Tjuvdrottningen”.Boken är utgiven av @naturochkultur och på förlagets hemsida hittar du även en lärarhandledning till boken..#nattkorpen #johanrundberg #historiskroman #läsupplevelse

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *