Instagram Inlägg

Den 17 december🖤”Herrarna satte oss hit” av Elin Anna Labba är vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok. Det är en gripande, stark, sorglig och oändligt smärtsam läsning. Den är hjärtskärande och enligt mig, en av årets viktigaste böcker som borde läsas av alla. Har du ännu inte gjort det – Gör det bums!️”Vi bär våra hem i våra hjärtan. Men kan man det om man har tvingats iväg? Får jag sörja en plats som aldrig har varit min?”1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flyttas över gränsen och därefter inleds tvångsförflyttningarna av renskötande samer. Detta är ett mörkt kapitel i Sveriges historia men tack vare att Elin Anna Labba reportagebok berättar historien genom de tvångsförflyttades perspektiv, kommer en hel del fram i ljuset, innan rösterna hinner tystna för gott.Boken lyfter personliga berättelser, foton, brev och jojktexter. De vävs skickligt samman till en drabbande helhet. Boken andas nerv, närvaro och uppriktighet och språket är vackert och bitvis poetiskt. ”Deras gamla boplats viskar till oss som vet, som kommer hit ibland. Till de flesta säger den ingenting. Den samiska historien är så. Den är små skillnader i vegetationen, en vag förhöjning i marken, kåtor som har bränts med. Vår berättelse är kapitlet som aldrig ryms i historieboken, skylten som ingen sätter upp.”Jag är tacksam att både min mormor, morfar och föräldrar tidigt berättade samernas sanna historia och fick mig att inse den orättvisa, förtryck och förföljelse som än idag präglar många samers situation. Jag är stolt över att mina barns förskola och grundskola har tagit ansvar och berättat samernas historia. För ökad mångfald och för att förstå vår samtid behöver vi känna till vår historia och inse allas lika värde.Boken är utgiven av @norstedts_forlag .#herrarnasatteosshit #elinannalabba #samer #tvångsförflyttningenavsamer #augustpriset2020 #fackboktips #boktips #lästips #julklappstips #viktigläsning #känslosamläsning #allaslikavärde #augustpriset

Instagram Inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *