Instagram Inlägg

Kära lilla axolotl, det är verkligen lätt att känna sympatier för dig!Bilderboken ”Mitt bottenliv – av en ensam axolotl” av Linda Bondestam är en charmig, spännande och dramatisk berättelse som väcker känslor och engagemang. En oförutsägbar och hoppfull bok om klimatförändringen. Rekommenderas!Berättelsen börjar i tidernas begynnelse och vi får följa olika varelsers utveckling och plötsligt är den här – en ensam överlevare av 987 ägg. Våtmarkens sista axolotl med åtta fingrar och tio tår, ett besynnerligt och fascinerande litet groddjur som lever hela sitt liv på larv-stadiet, på havets botten vilket innebär att den aldrig blir riktigt vuxen. Den har gälar på utsidan men även fullt fungerande lungor och är akut utrotningshotad.Boken är skriven i jag-form, texten är sparsmakad men bjuder på dramatik, väcker nyfikenhet och empati. Det är en text med innehåll att fördjupa sig i, massor att samtala om och ett språk som främjar ordförrådet.Detaljrika och färgstarka illustrationer som berikar texten och fördjupar innehållet. Boken är som en känslosam dagbok och en fantasifull saga med förankring i verkligheten. Den är klassisk och högaktuell på samma gång. Rekommenderad målgrupp är 3-6 år, men jag skulle säga 5-9 år och rekommenderar den till alla vetgiriga och klimatmedvetna människor.Boken läses med fördel långsamt och med eftertanke. Boken är utgiven av @berghsforlag och nominerad till Augustpriset 2020..#mittbottenliv #lindabondestam #berghsförlag #förlaget #axolotl #bilderbokstips #barnbokstips #lästipsbarn #augustpriset #klimatförändringar #augustprisnominerad2020

Instagram Inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *