Instagram

Instagram Inlägg

Boktipset!Men wow – skynda och läs innan det är för sent!En fascinerad och ytterst välskriven läspärla som sticker ut och har det lilla extra.En bok om den framtida världen, där människan har ersatts av sin egen skapelse. En värld där robotarna styr.Jag gillar generellt inte science fiction genren och har alltid haft svårt att både förstå och känna intresse att läsa sci-fi. Denna berättelse är inspirerad av Yuval Noah Harari som skrivit böckerna ”Sapiens” och ”Homo Deus”.Människor som förstör jorden förtjänar inte att ansvara för den. De är ytliga, okänsliga och egoistiska anser maskinerna. Robotarna är skapade av människan och anpassade att leva i samklang med jorden. Människorna elimineras, men en dag möter Roboten XR_935 plötsligt flickan Emma.Hon har en gammal karta och behöver hjälp att komma till en hemlig punkt. XR och två andra robotar bestämmer sig för att hjälpa Emma.Boken har en lite trevande inledning på femtio sidor, då läget förklaras, men sedan är jag fast! Det är igenkännande, emotionellt och otroligt spännande. De tre robotarna är effektiva, strategiska och strukturerade men även byggda för att komplettera varandra och har olika funktioner. De är bokstavliga och kan ej läsa mellan raderna. Emmas mänskliga drag påverkar dem och sympatier och förståelse tar alltmer plats…Jag fick liknande känslor för karaktärerna i filmen ”Wall-E”.”Den sista människan” ger perspektiv och eftertanke. Hur hanterar vi våra liv? Vad är viktigt? Vad definierar en vän?Boken är otroligt aktuell, humoristisk och ger både igenkänning kring beteenden och dråpliga missförstånd. Du behöver inte vara intresserad eller kunnig kring teknik, men är du insatt i programmering ger det nog lite extra igenkänning och som plus kan berättelsen säkert fungera som en ingång mot vardagstekniken.En riktigt bra, välgjord och välskriven läsupplevelse som påverkade mig på många sätt och som jag inte glömmer i första taget.Det jobbas för att boken blir film och det vore fantastiskt!Berättelsen behövs idag – mer än någonsin. Oavsett ålder – Läs den!

Instagram Inlägg