Instagram

Instagram Inlägg

”Vuxna människor”av norska Marie Aubert är ett känslosamt familjedrama som på endast 112 sidor lyckas skapa igenkänning, rör om och väcker många olustiga känslor.En välskriven debutroman som gör avtryck på djupet.Det här är en berättelse som passar utmärkt som bokcirkelbok. Intressanta funderingar och frågeställningar kring vad som gör oss till vuxna människor ligger till grund och lyser igenom handlingen.En lång rad med komplexa dilemman som jag gärna samtalar vidare om tillsammans med andra.Komplicerade relationer, avund, barnlängtan och längtan efter tillhörighet och bekräftelse är bara en del av ämnena som berörs.Ida är 40 år, singel och ofrivilligt barnlös. Hennes yngre syster Marthe lider av Crohns sjukdom, vilket gett henne stort fokus under hela uppväxten. Hon har ständigt haft pojkvänner och när flickornas mamma ska fylla 65 år samlas familjen i sommarhuset vid havet för att fira. Marthe anländer med pojkvän och bonusdotter.Ida har precis bestämt sig för att frysa ner sina ägg och ta hjälp av en fertilitetsklinik, samtidigt meddelar Marthe stolt att hon är gravid.Jag gillar öppenheten i språket, det brutala som ger klåda och det ocensurerade som ger klump i magen. Frustration och besvikelse väcker destruktiva beteenden. Dolda sanningar, krackelerade självbilder, minnen från barndomen, skuld, skam och gamla roller som kommer upp till ytan gör att maktbalansen förändras mellan individerna.Cilla Naumann har gjort en strålande översättning och ljudboken är fantastiskt bra inläst av Lo Kauppi.Romanen är tunn och lättläst men med ett digert innehåll.Boken är utgiven av @wahlstromwidstrand Rekommenderas varmt!Novellsamlingen ”Får jag följa med dig hem” från 2016, kommer på svenska till sommaren 2020..#vuxnamänniskor #marieaubert #wahlströmochwidstrand #debutroman #boktips #lästips #bokcirkelbok

Instagram Inlägg