Instagram

Instagram Inlägg

Boktips!Äntligen har även jag läst den Augustnominerade bilderboken ”Dyksommar” av Sara Stridsberg.Det är verkligen en bok som berör och sätter spår. En känslosam och ljus berättelse om att försöka förstå det ofattbara.En dag är pappa bara borta. Zoe får veta att hennes pappa har blivit sjuk och måste stanna länge på ett stort sjukhus. Han har tappat lusten att leva. Zoe åker dit med sin mamma, men en dag skriver pappa ”Hejdå” på en lapp. Han gråter och orkar inte med flera besök.”- Vill han inte bli frisk längre? frågar jag.- Jag tror att han har glömt vad frisk är, säger mamma.Hur kan man glömma frisk?Hur kan man glömma mig?”Boken är skriven från ett barns perspektiv. Det är en ärlig och uppriktig berättelse, som skildrar vardagen för en familj som drabbats och påverkas av psykisk ohälsa. En svårt ämne som väcker stora frågor och funderingar som är omöjliga att värja sig för. Det är befriande att boken är så fördomsfri och hoppfull. Barnet Zoe gör sina egna val och tar sina egna beslut. Fortsätter vänta. Vägrar ge upp. Det är ganska lite text och språket är lättläst även för de yngre läsarna.Jag har läst flera böcker som Sara Lundberg illustrerat och älskar verkligen hennes personliga och levande bilder. Illustrationerna är en egen konstresa i sig, de är karismatiska och har en förmåga att sätta ord på det outtalade.Det här är en viktig bok som behövs och som kan ge både igenkänning och tröst till andra familjer som är drabbade. En bok att samtala vidare kring även längre upp i åldrarna.2014 kom den hyllade romanen ”Beckomberga – ode till min familj”. Den utspelar sig på samma plats, har samma huvudkaraktärer och grundberättelse.Har du ännu inte läst – gör det!Boken är utgiven av @mirandobok.#dyksommar #sarastridsberg #saralundberg #bilderbokstips #barnbokstips #brabok #boktipsbarn #lästipsförbarn #psykiskohälsa

Instagram Inlägg