Instagram

Instagram Inlägg

Det är otroligt starkt, ärligt återberättat och oerhört sorgligt men så viktig läsning. ”Osynligt sjuk medan livet passerar” borde vara obligatorisk läsning för alla.Författaren Karin Alvtegen insjuknade i den obotliga neurologiska sjukdomen ME för sex år sedan. Tyvärr har få svenska läkare kunskap om sjukdomen, vården misstänkliggör och ifrågasätter. Omgivningen misstror. Många symptom liknar de som utbrända, utmattade människor får och tyvärr blir många ME-patienter fel diagnostiserade, får fel hjälp, blir sämre. Karin fick sin diagnos 4 år efter insjuknandet.”Karin beskriver sin ME som att leva med ett batteri som bara kan laddas till 10-20 procent. De procenten ska räcka till allt. Klä på sig, tugga maten, samtala med Micke, kanske ringa ett samtal eller svara på ett mejl. Batteriet får aldrig gå ner i botten för få triggas ett nytt skov igång.”Boken är mycket välskriven av Karin Thunberg, som på nära håll tagit del av Karins och familjens erfarenheter, tankar och känslor. Det är väl sammanställt till en helhet. Fantastiskt språk och bra indelat, så man känner sig delaktig i samtalen och vardagen. Jag behöver lägga ifrån mig boken och smälta det jag tar in. Innehållet väcker samma känslor och sinnestillstånd som när jag läste boken ”Ro utan åror” av Ulla-Carin Lindquist, som tragiskt gick bort i sjukdomen ALS.Det är inte självömkan, boken är ärlig, saklig och informativ. Karin inser att många ME-sjuka mår sämre än hon. Men budskapet måste ut. Det är bråttom och oerhört viktigt att vi alla får större upplysning och engagemang för ökad förståelse och för att forskningen ska gå framåt.Ingen vet säkert, men det finns ca 20 000 och 40 000 ME-sjuka i Sverige.Ingen går säker, alla kan drabbas. I dagsläget är sjukdomen obotlig.Läs boken, lyssna på ljudboken som finns inläst av Karin Thunberg. Stöd forskningen om ME/CFS. Swisha din gåva till RME:s forskningskonto:123 056 33 95eller använd bg: 136-7481Tack @brombergsforlag för rec ex.#osynligtsjuk #osynligtsjukmedanlivetpasserar #karinalvtegen #karinthunberg #brombergsförlag #millionsmissing #mecfs #neurologisksjukdom #boktips #lästips #måsteläsning

Instagram Inlägg