Instagram Inlägg

”Tiden då jag föddes var hatets tid.Tiden då jag växte upp till kvinna var hatets och hämndens tid.””Glädjen med livet som gått är att det aldrig kommer åter. Ändå försvinner ingenting för alltid.”️En ruskig, men trovärdig och tyvärr väldigt aktuell berättelse som berör, äcklar och väcker stor vrede men även stor sorg.En historisk skildring av Finland men också en biografisk berättelse om en levnadsglad kvinna som blir förälskad och besatt av en karismatisk och mäktig psykopat till man, som fördärvar hennes liv tills hon endast är en sargad spillra av sig själv.️I Kittilä, bland gölar, sumpmarker, mossar, kärr och blandmyrar växer hon upp. Pappan var agronom, farmor fullblodssame, mamman tillhörde en finlandssvensk adelssläkt och morfar känd affärsman.Som 7-åring börjar hon på scoutläger och hos vargungarna lär hon sig ’att en rejäl människa är pålitlig, hjälpsam, väluppfostrad, lydig, ansvarskännande, arbetsam, modig och fosterländsk.’Som ungdom gifter hon sig med den 30 år äldre Översten, som hon dyrkar och blir besatt av. Hon blir Överstinnan och den vackra, levnadsglada och modiga kvinnan förvandlas till ett offer, utsatt för övergrepp, våld, tyranni och hamnar till slut på sinnessjukhus.️”Översten litade inte på någon. Han brukade säga att det värsta i hans liv var andra människor. Han älskade ingen, det var kuken som drev honom framåt och den lämnade honom ingen ro. Han var en renässanssjäl i den bemärkelsen att han älskade litteratur och konst, mänsklig intelligens och beläsenhet.”️Det är oerhört välskrivet, ett personligt och ocensurerat språk, rappt tempo och mustiga miljöbeskrivningar. Vi lär känna människor som växer upp och förändras av kriget och nazisterna.Berättelsen saknar dialoger, men det känns som om jag sitter framför den öppna spisen i Överstinnans stockhus, en blandning av alphydda och rökpörte, och till dånet från den brinnande björkveden får förtroendet att lyssna till hennes vidriga levnadshistoria.Boken påverkar och är väldigt obehaglig, men jag rekommenderar den varmt till dig som vill förstå en del av vår historia och vill läsa om starka livsöden.️️️️#överstinnan #rosaliksom #wahlströmochwidstrand

Instagram Inlägg