Instagram

Instagram Inlägg

Åh vad jag älskar denna bok! 🤗Fart, fläkt och äventyr, men framförallt berättar den om en empatisk, driftig och målmedveten nio-åring med stort hjärta som gör sina egna val och problemlösningar.️Tonje är det enda barnet i fjällbyn Glimmerdalen. Hon känner alla människor i byn lika bra som hon känner älven, dalen och det uråldriga berget Silpevaerie. Hennes pappa är bonde och mamma är havsforskare på Grönland.Gunnvald, 74 är Tonjes bästa vän. Han spelar mirakelmusik på sin fiol, bygger rattkälkar, lagar hjortgryta och kokar den godaste saften. Men en dag inser Tonje att Gunnvald bär på en mörk hemlighet som kommer att påverka alla i hela byn och förändra livet för Tonje.️Berättelsen utgår från barnets perspektiv och det är jättefint att läsa hur stora allvarliga ämnen som orättvisor och icke närvarande föräldrar avhandlas tillsammans med barnen och hur Tonje tas på allvar som en jämlike av de vuxna.När orden inte räcker till får musiken tala direkt från hjärtat. Men då sorgen tar över, kan man inte spela:”-Jag äger inte en ton”. Fjället, älven, forsen, fäboden, dalen och kajen, är härligt närvarande och beskrivs med värme och kärlek.Berättelsen innehåller dramatik, upptåg och lyfter ämnen både i det lilla och stora sammanhanget. Längtan, sorg, saknad, rädslor, ilska men även glädje och vänskap präglar historien. Lammungar, hundvalpar, en tam fiskmås och baggen Gladiator bidrar till handlingen.️Boken är skickligt översatt av Karin Nyman och visst finns det kopplingar till Astrid Lindgrens språk och karaktärer.️”Hon kan ta en skidtur. Hon kan hoppa från Lillhammaren. Hon kan följa efter det färska rävspåret på ängen. Hon kan hälsa på Gunnvald. Hela söndagen är blank och vit och Tonje Glimmerdal kan göra vad i hela världen hon har lust till, men det enda hon tänker på är de två killarna nere på Hagen Hälsocamping. Och dem vill hon inte tänka på. Hon vill inte tänka på sådana som överfaller oskyldiga människor utan anledning.”️En utmärkt högläsningsbok för alla åldrar från skolåldern och uppåt.️️️️️#mariaparr #tonjeochdethemligabrevet #boktips #lästips #barnbok #slukaråldern #karinnyman #rabénochsjögren #bokutmaningen2019

Instagram Inlägg