Instagram Inlägg

”-Är det någon som bor där? frågade hon och pekade bakom sig på den stängda dörren till pappas och mammas rum.-Nej. Inte nu. Mina föräldrar är döda, sa Ingvar.Då lade hon huvudet lite på sned och såg på honom ett ögonblick. Sedan nickade hon att hon hade förstått. Men när Ingvar pekade att hon kunde sätta sig på pappas plats på soffan med ryggen mot väggen, då låtsades hon inte om det utan satte sig på mammas plats. Ytterst, på stolen närmast hallen.”️Ingvar Gunnarsson, en gampojk i övre medelåldern lever ett ensamt och stilla liv i sina föräldrars lägenhet i Alby. På dagarna arbetar han tyst och lojalt på ett industriföretags förråd.21:30 en kall onsdagskväll i början på oktober hör han en flickröst ihärdigt ropa nerifrån gården. Rösten väcker något hos Ingvar och han gör något han inte brukar göra. Han bestämmer sig för att öppna porten och erbjuda flickan värme och vila i hans lägenhet.️Berättelsen utspelar sig i adventstid och vi får via tillbakablickar och betraktelser snart lära känna en oerhört ensam man, med ett stort empatiskt hjärta, som lever ett stilla och monotont vardagsliv starkt präglat av föräldrarna och uppväxtåren. Hela sitt liv har Ingvar bott hos sina föräldrar. Familjen flyttade från en gård i norr till en lägenhet i en grå förort, vilket inte gjorde livet lättare.Han saknar vänner och har svårt med det sociala samspelet även på arbetsplatsen. Men Ingvar är en betraktande människa som vill göra rätt för sig, utan att ta plats eller störa andra. Han vill göra gott. Och en utstött ensam människa känner igen en annan ensam och utstött människa.️Det är en fascinerande berättelse som förtjänas att läsas med vördnad och i långsamt tempo. Boken lämnar en hel del åt läsaren att tolka eller fylla i och det gör att berättelsen stannar i medvetandet även efter läsningen. Det är en ganska detaljerad bild vi får av Ingvars liv, uppväxt och hemförhållanden, medan den unga kvinnan förblir en gåta. Ingvar kallar henne för Ivana och vi får aldrig veta hennes namn eller ålder. Men som hon själv säger i boken: -Spelar det någon roll? Nej det gör det inte.Det fantastiska omslaget är gjort av Lisa Zachrisson.Rekommenderas varmt.️️️️

Instagram Inlägg