Instagram

Instagram Inlägg

Boktipset!Har du ännu inte läst eller lyssnat på debutromanen Bete sig av Linda Jones, gör det bums!En enastående läsupplevelse och en värdig vinnare av Norrlands litteraturpris 2020. Du hittar boken på hyllplatsen unga vuxna, men den är moget skriven och passar även äldre läsare. 🌲Romanen utspelar sig i Norrbotten och då jag läser de målande miljöbeskrivningar och tar del av Stinas personliga tankar och upplevelser känns det som jag gör en resa både fysiskt och mentalt. Längtan till skogen och naturens läkande kraft lyser starkt igenom boken som är både gripande, känslosam och bitvis riktigt spännande. Boken är närvarande, tempot långsamt och betraktande. Språket är fängslande och uppriktigt med fantastiska miljöbeskrivningar och trovärdiga karaktärer.🌲Stinas värld rasar samman då föräldrarna berättar att de ska skiljas. Ingenting blir sig likt efter detta – mamma förändras, pappa sörjer och huset säljs. När Stina dessutom ständigt får höra att hon ska vara glad att det hände då hon är nästan vuxen och på väg ut i arbetslivet, går henne på nerverna. Stina lämnar allt det trygga och beger sig till en avlägsen precis nedanför fjällets fot, en stuga utan både vatten och el. Men hur överlever man utan varken micro eller internet? Stina utmanas och får gott om tid att fundera, ta hand om sig själv och sina tankar och känslor.🌲Författarens berättarlust både hörs och syns i texten och den okonstlade kärleksförklaringen till naturen är stark. Jag gillar Stina och får sympatier för hennes kamp mot yttre krav och förväntningar, hur hon strider för att passa in och söker inåt efter att hitta sig själv och sina livsval. Frustrationen över att tappa kontrollen och att inte kunna påverka det som sker i omvärlden ger igenkänning och jag gillar hennes driv och lösningsinriktade attityd.🌲Det läckra omslaget är gjort av Lena Sjöberg.Ljudboken är fantastisk bra inläst av Charlotta Jonsson.Rekommenderas varmt!Förlag: @voxbyopal 🏽Den 10 januari kommer författarens andra roman De tar allt ifrån mig. Jag har förhandsläst och den vill du inte missa!#betesig#lindajones #norrgårdboktipsar

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *