Instagram

Instagram Inlägg

Den 13 december…BOKTIPS!🏻‍♀️Lucias sista resa av Vetle Lid Larssen är ett praktverk på 600 sidor som både fascinerar och är ohyggligt brutal. Boken är en uppslukande läsupplevelse som spänner över en tidsperiod på nästan 2000 år. Den ambitiösa romanen är imponerande lättläst och berättar en helt oförglömlig historia. Rekommenderas varmt.Romanen skildrar en resa genom korståg, krig, strider och katastrofer och på vägen genom Europa möter vi både skurkar, gravrövare och relikrånare. Fram träder ett levande porträtt av en mänsklig kvinna, som tyvärr väcker stor igenkänning av dagens häxjakt på kvinnor runt om i världen.När den norske författaren besökte Sicilien och möttes av en tom grav väcktes intresset över vad som hände med den unga kvinnans kvarlevor. Under fem år har han arbetat med research och grottat ner sig i fakta från resor och arkiv med material om den mytomspunna Sankta Lucia som oförklarligt straffades och mördades på Syrakusa. Boken kan även ses som en kärleksförklaring till Italien och dess kultur med mat, dryck, kläder och allehanda detaljer som omnämns. Längst bak finns en omfattande ordlista och även om meningarna går isär hur allt gick till, så kan romanen ses som både bildande och intressant.Boken är indelad i tydliga delar och kapitel. Vi får både följa Lucia på nära håll och ta del av en tämligen nutida berättelse där en forskare på plats återberättar för sin dotter historien kopplat till allehanda fynd. Under läsningen kan jag känna vissa kopplingar till Da Vinci koden av Dan Brown, där också historien varvas med fiktion och blir en intensiv jakt efter historiska fynd. Romanen är en kulturhistorisk äventyrsberättelse, en tidsresa och en roadtrip genom europeisk historia. Lucia är inte bara ett helgon i den katolska och ortodoxa kyrkan, utan även i de protestantiska länderna är hon älskad och tillbedd. Uppskattningsvis har ca 1,5 miljard människor en slags relation till henne. Översättning: Leo Gefvert Ljudbok: Magnus RoosmannFörlag: @bokforlagetpolaris #luciassistaresa #vetlelidlarssen #sanktalucia #praktverk #lästips #historiskroman #norrgårdskalender2022 #norrgårdboktipsar

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *