Instagram

Instagram Inlägg

Nostalgitips:Hurra för Enid Blyton (1897-1968) som idag skulle ha fyllt 125 år Jag vet att hennes böcker är omdiskuterade, men hos mig väcker de kära minnen och har betytt mycket för min läsglädje och fria lek.När Enid var 12 år gammal skilde sig hennes föräldrar och det blev skandal. Enid blev tillsagd av sin mor att inte berätta om skilsmässan för någon utan hellre säga att fadern var "iväg på ett besök". Enid, som älskade sin far men saknade sympati för sin mor, vände sig inåt och började skriva.Mer än 600 böcker, översatta till nästan 90 språk hann hon skriva. Totalt har mer än 600 miljoner exemplar av hennes böcker sålts runt om i världen.🏽
17 stycken böcker (1954-60) blev det om Fem-gänget där många unga läsare kanske kan identifiera sig med någon i gänget:
Ledargestalten Julian, mogen och charmig som kan övertyga vilken vuxen som helst.
Julians lillebror Dick som med glimten i ögat kastar sig huvudstupa in i äventyren.
Georgina, den tuffa pojkflickan som vägrar svara om man inte kallar henne för George.
Anne, den yngsta i gänget som egentligen föredrar en lugn tillvaro framför läskiga äventyr, men ändå följer med för att inte missa något och så den den övergivna strykarhunden Tim.Redan på 50-talet kom den första filmen om Fem-gänget, sedan dess har det blivit både flera filmer och en rad tv-serier.Åtta stycken böcker i serien Äventyrens ö om Filip, Ann,Jack och Dina gav hon ut.Mysterieböckerna, 15 till antalet, utspelar sig i byn Peterswood där barnen Bets, Daisy, Fatty, Larry, Pip och hunden Buster har en benägenhet att lösa mysterierna före polisen och till konstapel Goons stora förtret.@rabensjogren I bokserien Hemliga sjuan möter vi sju barn och en hund som bildat en hemlig klubb. 15 böcker utgivna mellan 1955-64 hann det bli.@b.wahlstroms Just nu kan du se tv-serien om den käcka men hetlevrade Darrell Rivers (i svensk översättning kallad Doris) som utspelar sig på internatskolan Malory Towers. De sex böckerna utgavs mellan 1946-51, men endast de två första böckerna finns utgivna på svenska.@svt_play.se .Vilka minnen har du till Enid Blytons böcker .#barnböcker #deckarserier #enidblyton @dagenshistorietips

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *