Instagram

Instagram Inlägg

Recension:Vi måste rädda planeten Jorden av Liz-Marie Wretborn Falk och Christoffer Johansson är en skruvad kapitelbok riktad till läsåldern 9-12 år där verklig fakta, historiska händelser och personer varvas med fantasi, galna äventyr och upptåg.🌍Vi möter fem barn i 10-årsåldern som under ett scoutläger plötsligt möter rymdvarelserna Sojuz och Sputnik från Mars, som sett att det ryker från Jorden, eftersom planeten far illa. Rymdvarelserna har tagit sitt ansvar och anlänt för att hjälpa till. Människorna informeras för att förändra sitt beteende och dessa fem barn får uppdraget.Jag gillar budskapet och tanken kring bokens handling, men tyvärr landar den inte riktigt väl hos mig. Det vackra omslaget känns seriöst och man kan nästan tro att det är en handbok eller renodlad faktabok.🌍Det kan vara utmanande att skriva om klimatkrisen på ett inspirerande sätt utan att spä på ångest och rädslor och jag kan förstå att man vill blanda in både humor och fantasi. Men här saknar jag den röda tråden och vem eller vilken karaktär som äger och står för faktakunskapen. När sanningar varvas med alltför frikostig fantasi och humor tolkar jag det lätt som fake news. Jag blir förvirrad och får svårt att utläsa vad som är sant eller falskt, både vad som gäller platser, händelser, kungligheter och politikers uppdrag.Vi får inte glömma att många barn i den tänkta målgruppen är både smarta, vetgiriga, miljömedvetna och vill bidra till att göra rätt.Och visst framgår det att vi kan påverka genom att t ex äta mer vegetariskt, men det är viktigt att sunda värderingar och lösningar lyser igenom även mellan raderna och att allvaret inte lättvindigt viftas bort. Hårfin balansgång att humor och fantasi hamnar vid rätt tillfälle och handling.🌎Författarnas kreativitet kring illustrationer och handling är stor, skrivglädjen och berättarlusten präglar läsningen. Matrecept finns insprängda i kapitlen och längst bak finns tips på klimatsmarta handlingar och en klimatdagbok att fylla i.…fortsättning nedan….🏽

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *