Instagram

Instagram Inlägg

"Ljusnan du mörka" av Lars Landgren är en imponerande debut som inte liknar något annat jag läst på sistone. Och bara titlen fångar min direkta uppmärksamhet. Kanske är jag färgad för att jag har mina rötter i Hälsingland, kanske påverkar det min läsupplevelse att jag känner till platserna, dialekten och påminns om gamla sägner och den folktro som präglar berättelserna i boken. Men framförallt älskar jag det ljuvliga språket som är både målande, suggestivt, poetiskt och brutalt. Handlingen varvar vardag med det oförutsägbara, och blandar tid och rum med dikt och verklighet.Det här är en samling fristånde historier som utspelar sig på verkliga platser i Hälsingland. Två personer färdas i en eka på Ljungan och med älven och det dramatiska och vackra landskapet som bakgrund återberättas de mest oväntade och ibland osannolika noveller som bottnar i fascinerande händelser och spektakulära människor som både speglar dåtid, samtid och de miljöer som handlingen utspelar sig på. Det här är en tidlös bok som är som en ljuvlig samling praliner med både ljus och mörk choklad som lämpar sig bäst att intas i mindre dos, en åt gången, medan man med full närvaro låter doft och smak överfalla alla sinnen. Författaren Lars Landgren är lärare i historia och språk och har sina rötter i Hälsingland. Han bjuder på stor berättarkonst, målande beskrivningar och här möter vi både småfolk, lyktgubben, ortsbor och hemvändare och personligheter av alla de slag. Fiskare, jägare och bönder, unga och gamla från förr och nu. Vi besöker Höksjön, Avholmsberget och Gröntjärn. Vandrar mellan berg och dal, ut i skog och mark och vattendrag. Har man varit i trakten förut känner man igen sig, har man det inte kanske man blir både nyfiken och avskräckt. Här blandas vackra miljöer med faror och ondska som gömmer sig i skuggorna. Klokskap och oskuld varvas med nyfikenhet och rädsla. Ljusnan du mörka av Lars Landgren är en fascinerande läsning som berör, sätter avtryck och påverkar en på många olika sätt. Rekommenderas varmt!Boken är utgiven av @albertbonniersforlag .#ljusnandumörka #larslandgren #albertbonniersförlag

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *