Instagram Inlägg

Wow, vilken fantastisk roman detta är!”Stöld" av Ann-Helén Laestadius är en spännande, drabbande och mångfacetterad samhällsskildring som väcker allehanda känslor och som lyfter många viktiga och allvarliga ämnen. Boken speglar ett nutida samhälle och en situation som behöver lyftas och diskuteras många gånger om. Läs den!️Boken börjar med att vi får följa den 11-åriga Elsa från Byn som ensam är ute och skidar på fjället. Plötsligt hittar hon sin döde renkalv och ser samtidigt en man från Grannbyn med blodig kniv och ett avskuret. renöra i sin hand. Elsa skräms till tystnad och tvingas leva med hemligheten i många år.Vi får på nära håll följa Elsas vardag, familj och uppväxt samtidigt som vi får följa människorna i Byn och gärningsmannens förehavanden.️I sju års tid har författaren levt med idén till den fiktiva berättelsen som bygger på grundlig research i form av intervjuer, artiklar och polisutredningar från verkliga brott. Romanen är trovärdig och utspelar sig i Byn och Grannbyn –  två ospecificerade platser, allt för att skydda de drabbade renskötarna, som dagligen utsätts för hatbrott och djurplågeri av sina renar. ️Jag är imponerad hur jag som läsare skickligt och naturligt blir invigd i renskötarnas och samernas vardag. Boken är dramatisk, spännande och sorglig och drivs av ett underbyggt ursinne, men speglar även stoltheten och kärleken till djur, natur och kultur. Nu förstår jag ännu lite mer känslan av hopplöshet, hämndlystnad och sorg över den utsatta situationen som pågår varje dag. Bristen på förståelse från omvärlden, hetsen och hatet och de oändliga avstånden som tvingar polis och myndigheter att kompromissa med alla anmälningar.️”Stöld" är en välskriven roman som berör på djupet, väcker tankar och gör avtryck och som jag rekommenderar att läsa, oavsett ålder, genus eller etnicitet, i både högstadieskolor, bokcirklar och hemmavid.Boken är utgiven av @romanusochselling .#stöld #annhelenlaestadius #romanusochselling #samer #renskötare #läsupplevelse

Instagram Inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *