Instagram Inlägg

”Maryam och mormorsmålet” är en strålande debut av Minoo Shams. Tillsammans med Katarina Strömgårds helt underbara illustrationer blir det här en alldeles fantastisk läsupplevelse. En högläsningsbok som jag rekommenderar till alla från 6 år och uppåt.Detta är, enligt mig, en het kandidat till Augustpriset 2020 – kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Läs och njut!Utifrån ett trovärdigt barnperspektiv får vi följa den 8-åriga Maryams vardag under en hösttermin. Hur känns det att börja i en ny klass utan att förstå ett enda ord?Maryam är uppvuxen i Iran, omgiven av sin familj och sin älskade mormor. Maryam älskar böcker och lärde sig läsa och skriva när hon var fem år. När hon skriver de persiska bokstäverna dansar pennan och hon kan rita vackra figurer. Plötsligt ska hon skriva helt nya klumpiga bokstäver. Maten är konstig, julen och nyåret likaså. Maryam längtar efter mormor, hennes händer, de fantastiska sagorna och det vanliga livet. Maryam ville aldrig flytta till Sverige.Nu är hon arg och rädd. I åtta år har hon talat persiska med sin storebror, men nu envisas han med att prata svenska med henne. Tänk om hon glömmer sitt modersmål, mormorsmålet, så att hon aldrig mer kan prata med mormor som bor kvar i Iran?Den förstående, varma och omtänksamma Ida blir hennes räddning och allra bästa vän.Det är en varm och uppriktig ton, en fängslande handling som skickligt väver in allehanda stora känslor som präglar en 8-årings vardag med omtumlande egna upplevelser, tankar och funderingar. Tillbakablickar blandas välbalanserat med en försiktig framtidstro, som skapar en trovärdig och engagerande berättelse. Jag känner igen känslan och upplevelserna från Betlehem Isaaks ”Mitt liv utan dig” och ”Analfabeten” av Ágota Kristóf.Mitt mormorshjärta värker men det här är en hoppfull bok som behövs för igenkänning och ökad förståelse och som förhoppningsvis inspirerar andra att skriva och berätta om sina erfarenheter.Illustrationerna är oerhört vackra och känslosamma, vilket ger en fulländad totalupplevelse.I väntan på nästa del i bokserien, rekommenderar jag att lyssna till författaren och pedagogen Minoo Shams på bokmassan.se.

Instagram Inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *