Instagram

Instagram Inlägg

Boktipset!”Blod i gruset” av Mats Jonsson är en fascinerande, gripande och spännande berättelse med ett trovärdigt inifrånperspektiv om vad som hände i ”Ådalen 1931”.Mats går i årskurs fem och bor i den lilla byn Stensätter i Ångermanland. Han är bästa vän med den gamla damen Ing-Marie. Med henne kan han vara sig själv och han älskar att höra henne berätta om gamla tider. Men hennes man Lasse blir alltmer förändrad. Han är glömsk och känner inte ens igen sina egna barn. Mardrömmar får honom att skrika och Mats undrar vad han egentligen varit med om och börjar forska i det förflutna.Boken är en blandning mellan ungdomars vardagsliv med skoluppgifter och problematiska kompisrelationer och driften över jakten efter ledtrådar och svar, allt för att kunna hjälpa vänner som har det jobbigt. Jag gillar hur verkliga historiska händelser snyggt vävs samman och blir en del av berättelsen. Det är också starkt att ta del av hur symptom av posttraumatisk stress kan prägla och förändra en människa.Jag berörs av kompisarnas beteende men är inte helt bekväm med hur lättvindigt skuld och skam bitvis avfärdas. Men vi är ju olika och jag hade nog agerat och betett mig annorlunda än Mats.Författaren är tecknare har tidigare gett ut en rad serieromanen, detta är hans första kapitelbok. Det är en läsvärd berättelse som kom 2019 och jag hoppas den läses flitigt i skolklasser runt runt om i landet. Sågverken och Ådalen 31 har präglat Sverige under lång tid och får inte glömmas bort..Boken är utgiven av @alfabetabokforlag.#blodigruset #matsjonsson #ungdomsbok #kapitelbok #kapitelbokförmellanåldern #ungdomsboktips

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *