Instagram

Instagram Inlägg

Boktipset!Wow, vilken enastående debutroman!”Bete sig” av Linda Jones är en värdig vinnare av Norrlands litteraturpris 2020. Det här är en mycket välskriven bladvändare som ger mersmak. Läs den!Boken utspelar sig i Norrbotten och då jag läser de målande miljöbeskrivningar och får ta del av Stinas personliga tankar och upplevelser känns det som jag gjort en resa både fysiskt och mentalt. Längtan till skogen och naturens läkande kraft lyser starkt igenom och boken är både gripande, känslosam och bitvis riktigt spännande.Stinas värld rasar samman då föräldrarna berättar att de ska skiljas. Ingenting blir sig likt efter detta, mamma förändras, pappa sörjer och huset säljs. Att dessutom ständigt få höra att Stina ska vara glad att det hände då hon är nästan vuxen och på väg ut mot arbetslivet, går henne på nerverna. Hon lämnar det trygga och beger sig till en avlägsen stuga utan vatten eller el, precis nedanför fjällets fot. Men hur överlever man utan micro och internet? Stina utmanas och får gott om tid att fundera, ta hand om sig själv och sina tankar och känslor.Boken är närvarande, tempot långsamt och betraktande. Språket är fängslande och ärligt, med fantastiska miljöbeskrivningar och trovärdiga karaktärer.Författarens berättarlust både hörs och syns i texten och den ärliga kärleksförklaringen till naturen och omgivningarna är stark. Jag gillar Stina och får sympatier för henne då hon slåss mot yttre krav och förväntningar, kämpar för att passa in och söker efter att hitta sig själv och sina livsval. Frustrationen att tappa kontrollen och inte kunna påverka det som sker omkring sig, ger igenkänning och jag gillar hennes driv och lösningsinriktade attityd.Boken hittar du på hyllan ”unga vuxna”, men det är verkligen en mogen bok som passar en bred målgrupp. Det läckra omslaget är gjort av Lena Sjöberg.Ljudboken är fantastisk bra inläst av Charlotta Jonsson.Rekommenderas varmt!.Boken är utgiven av @voxbyopal.#betesig #lindajones #voxbyopal #debutroman #romandebut #boktips #lästips #brabok #norrbotten #norrlandslitteraturpris #norrlandslitteratur

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *