Instagram Inlägg

Spännande läsning för slukaråldern om att gräva i det förflutna, vänskap och om försoning.Sommarlovet blir inte alls som Märta önskar. Pappa åker till Mallorca som familjen brukar, men i år får Märta istället följa med mamma till Vadstena för att släktforska.Som tur är träffar hon där jämnåriga Noa och tillsammans utforskar de pensionatet och hittar spännande föremål som får större betydelse för dem än de från början kunnat ana.Gamla historier, människor från det förflutna och intressanta miljöer blandas med vardagsproblem. Uttröttad mamma, rädslan för skilsmässa och missförstånd med bästisen, ger säkert igenkänning hos många läsare.Boken är lättläst med rappt språk och en hel del dilemman, vilket gör den fängslande och spännande. En del ord känns lite föråldrade, men vid högläsning kan man samtala om dem, vilket kan utveckla ordförrådet och bredda läsförståelsen hos de yngre läsarna.En annan variant hade kunnat vara att låta unga läsare testläsa under processen, för att få språket än mer vardagligt och personligt.Jag blir lite beklämd och får en klump i magen, över Märtas oro för föräldrarnas situation. Här märks tydligt hur väl barn känner av stämningar och kan läsa av sina föräldrar. För att undvika oro och missförstånd behövs förtroliga samtal, ärlighet och öppenhet.En hoppfull berättelse som är så där lagomt spännande, med en del lösa trådar som gör mig nyfiken på ’vad som hände sedan’… Kommer det måntro en fortsättning om Märta?Författaren har tidigare gett ut tre böcker om Dike och Thea, som är riktade till målgruppen 6-9 år.”Hospitalets hemlighet” funkar utmärkt att läsa under mörka höstkvällar.Tack @acpers för läsex!.#hospitaletshemlighet #anncharlottepersson #lindochco #slukaråldern #övernaturligt #släktforskning #barnbok #barnochungdomsbok #barnochungdomsböcker

Instagram Inlägg