Instagram

Instagram Inlägg

Vi var vargar av Katrina Nannestad – en välskriven, gripande men också hoppfull läsning med ett jättefint barnperspektiv som tar en självklar plats i mitt hjärta. Läs den!🕊Det andra världskriget råder och när den ryska armén marscherar in i Tyskland tvingas familjen Wolf fly landet och barnen Liesl, Otto och lilla Mia kommer ifrån de vuxna. På nära håll får vi följa deras dramatiska flykt mot Östersjön medan granater faller och Röda Armén är dem hack i häl. Barnen söker skydd i övergivna hus och lador för att få värme, trygghet och husrum. De tvingas bli tjuvar för att överleva. Vi får ta del av deras vrede mot Hitler för att de blev lämnade ensamma fastän de bara är små barn. Faror lurar överallt och frågan är: Vem är vän och vem är fiende?🕊Det här är en fiktiv berättelse, baserad på verkliga historiska händelser och de s k Wolfskinder, (Vargbarnen) dvs föräldralösa tyska hemlösa gatubarn som i slutet av andra världskriget levde fritt i skogarna i Östra Preussen eller adopterades av litauiska familjer.Trots det ohyggliga och fasansfulla kriget som är ständigt närvarande och de förluster och lidanden barnen utsätts för, lyckas författaren skickligt lyfta syskonkärleken, gemenskapen, kreativiteten och det positiva hoppet vilket skapar en varm känsla som präglar handlingen. Boken är välbalanserad, har ett bra driv och är saklig och reflekterande.🕊Vi får ta del av barnens allehanda känslor och även skammen över deras förändrade beteende: ”Vi har blivit så elaka och själviska. Vi lever som vildar, som vargar, som djur.” Men framförallt möter vi deras oerhörda mod och jag känner kopplingar till både Barnen från Frostmofjället och Bröderna Lejonhjärta🕊Författaren lyckas skickligt skapa en känsla för utsattheten och helvetet att vara på flykt och vad det kan göra med en människa. Rädslan för att glömma sitt ursprung och längtan efter fred och frihet. Men här lyfts också medmänniskors solidaritet och hjälpsamhet, vilket gör boken kärleksfull och hoppfull.Rekommenderas varmt till både unga och äldre läsare.🕊Översättning: Sabina Söderlund Boken är utgiven av @harpercollins_sverige Ljudboken är inläst av Disa Östrand.#vivarvargar #katrinanannestad

Instagram Inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *