Instagram Inlägg

Idag är det den 24 juli och då firar vi Juliafton, genom att uppmärksamma kapitelboken och läspärlan ”Lisbet och Sambakungen” av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson.Har du ännu inte läst den – Gör det bums för i höst kommer äntligen fortsättningen.Följ med på ett hisnande och galet äventyr, med oväntade upptåg och spännande uppdrag. Men boken innehåller också djupa funderingar, längtan, oro och mycket kärleksfull vuxennärvaro.Detta är en utmärkt högläsningsbok, eftersom den har stor igenkänning för både stora och små. Den är inspirerande och väcker lekfullhet, lust och påminner oss om vikten att använda vår fantasi och inte vara så vuxet tråkiga.Det är barnet som är berättarrösten och hon räds inte de stora frågorna. Tex har man rätt att vara som man vill, även om man vill vara alldeles vanlig? Och vem ska farmor vara med och vad ska hon göra hela dagarna när Lisbet är på skolan?Redan som nyfödd blir Lisbet lämnad av sina föräldrar, som ska upptäcka världen. Därför växer hon upp hos sin farmor, Sambakungen och katten Sixten. Farmor är äventyrlig och lever livet som en vuxen Pippi Långstrump. Hon älskar geléhallon, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän Agatha Fox.Lisbet gillar att rita och ser fram emot att få börja skolan. Det gör inte farmor.När man börjar skolan blir man förändrad och blir som alla andra. Man varken får eller vill rita låtsasvärldar längre, säger hon.Illustrationerna är underbart färgstarka, känslofyllda och berikar texten ytterligare. Det är härligt befriande läsning och jag gillar verkligen det naturliga förhållningssättet och gemenskapen som genomsyrar hela berättelsen.Så vill du veta mera om Lisbet, farmor och Sixten och varför vi firar Juliafton och ta del av receptet på Glassagn, så läs boken!På förlagets hemsida finns även en lärarhandledning av Ann-Marie Körling.Ljudboken är inläst av Philoméne Grandin.Uppföljaren ”Livets hårda skola” släpps den 17 augusti..Boken är utgiven av @bonniercarlsen.#lisbetochsambakungen #emmakarinsdotter #hannagustavsson #bonniercarlsen #kapitelbok #högläsningsbok #boktipsförbarn #lästipsförbarn

Instagram Inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *