Instagram Inlägg

Boktipset!Men åh vilken gastkramande och fängslande läsning!”Familjen” av Cecilia Lidbeck är en av fem böcker som är nominerad till Barnradions pris 2020 – och jag förstår verkligen varför.Utifrån en barnperspektiv får vi följa Ella, 12 år som tillsammans med elva andra barn och vuxna lever helt isolerade på Gården. De har egna odlingar och självhushåll, för att inte förgiftas och för att undvika människor utanför stängslet. Telefoner och datorer är förbjudna. Far styr med järnhand och följer man inte reglerna blir man på ett eller annat sätt straffad.En dag möter Ella en pojke, Jack, som berättar om livet utanför. Han måste vara en av ’förlorarna’, så Ella bestämmer sig för rädda honom genom att få in honom till Familjen. Men hon inser också att det han berättar om inte alls stämmer med det Far säger. Hon måste ta reda på sanningen.Det här är en välskriven, spännande berättelse med ett psykologiskt djup, som berör och väcker allehanda känslor. Det är ingen religion inblandad men den karismatiske ledaren och samlingen människor beskrivs trovärdigt och ger igenkänning från olika sekter jag läst om genom åren. Ella berättar också om hur fint de har det tillsammans, lojaliteten och deras härliga gemenskap, men man inser också hur hjärntvättade de är och att vardagen levs i en blandning av rädsla och falsk trygghet som skrämmer.Cecilia Lidbeck skriver bra och suggestivt. Det här är spänning och vardagsskräck som triggar mig. Jag sträckläste boken och hoppas gärna på en fortsättning. Det är en hel del frågor som vi inte får svar på och det kittlar fantasin och mitt engagemang.Boken rekommenderas till åldern 9-12 men den är tidlös och jag rekommenderar den varmt även till äldre läsare.Om du gillade ”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover eller ”Sekten på dimön” av Mariette Lindstein, tror jag att denna bok passar dig..Boken är utgiven av @lillapiratforlaget.#familjen #cecilialidbeck #lillapiratförlaget #boktips #lästips #sommarlovsläsning #barnochungdomsböcker #ungdomsbok #kapitelbok #barnbokstips #ungdomsboktips #bokslukaråldern

Instagram Inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *